Strah od javnog nastupa nije retka pojava.  Zaista nije svejedno kad treba izaći pred publiku i predstaviti neku ideju ili proizvod, pogotovo ako od te prezentacije zavisi ocena, prodaja, dalje poslovanje, investicija, ili bilo šta drugo za šta smatramo da nam je od važnosti.  Pitanje je samo odakle taj strah potiče i na koji način nas ometa u izlaganju. Njegovi koreni mogu biti razni, ali su najčešći  stid, bojazan od ismevanja, ili neuspeha itd. Isto tako, način na koji se taj strah ispoljava može imati različite oblike, koje čak ograničavaju do te mere da blokiraju bilo kakvo delovanje. 

Šta je javni nastup? Javnim nastupom se smatra bilo kakvo izlaganje pred manjim ili većim auditorijumom, ili pred medijima, što može da bude, na primer, konferencija za medije, ili intervju, bez obzira da li je u pitanju televizijski ili radijski program.  U nastupu su sadržani razni elementi - verbalni, auditivni, dinamički, somatski, vizuelni itd. Publika ih na nesvensom nivou primećuje sve, a dobar prezenter ih uključuje kako bi što bolje uključio publiku u izlaganje. 

Ono gde mnogi koji žele da počnu da se bave javnim nastupom greše je da upoređuju javni nastup sa predstavom, a izlagača zabavljačem. Stand-up komedija jeste javni nastup, ali ne treba svi da budu stand-up komičari. Jedno je gledati iskusne izlagače koji su godinama radili na svojim veštinama javnog nastupa i i porediti se sa njima radi ličnog poboljšanja, a potpuno drugo težiti ka tome da budemo kao oni. Izgradnja ličnog stila u javnom nastupu je nešto za šta su potrebne godine i nikad ne prestaje da se usavršava.

Kako preduprediti strah od javnog nastupa? Znanje je ono zbog čega uopšte govorite pred nekim auditorijumom. Ako izlažete na određenu temu, znači da vam je ona poznata i ukoliko se podsetite onoga što već znate i dozvolite sebi mogućnost improvizacije, nema mesta za strah. Govorite u skladu sa svojim znanjem i veštinama i izlaganje će dobiti svoju prirodnost, što je takođe jedan od korisnijih alata javnog nastupa. Mahom će svaki pokušaj glume biti primećen i vrlo često negodovan.  

Ne stidite se tišine. Tišina mnogo duže i tragičnije izgleda u našim glavama nego što zaista jeste. Mnogo više para uši bilo kakva poštapalica, koja će biti ponovljena da bi ispunila prazninu u govoru, nego odsustvo reči. U većini slučajeva čak ume da bude i dobar dramski element vašeg izlaganja i dobar način da naglasite poentu koja je ključ poruke koju prenosite publici. Imajte na umu da publika treba da primi jasnu poruku, stoga poentirajte.

Kako se pripremiti za javni nastup? Upoznajte se sa prostorom. Uvidite gde stoji audio oprema, prezentacijski alati, koliko prostora imate za kretanje itd. Ukoliko vladate prostorom, nastup će lakše teći, ali obratite pažnju na to ko vam sedi u publici. Ako je veći auditorijum, pokušajte da procenite ko čini većinu publike, a u manjem auditorijumu je vrlo jednostavno uključiti publiku u razgovor, saznati njihove motive dolaska i shodno tome prilagoditi svoje izlaganje.

Šta ako dođe do greške prilikom javnog nastupa? Zbilja, šta ako dođe do greške? Greške se svima dešavaju i treba ih prihvatiti kao sastavni deo svakog izlaganja. One daju ljudsku notu i pomažu vam da se publika identifikuje sa vama. Ukoliko zastanete usled greške, tražite podršku publike i nastavite dalje. Članovi auditorijuma će mnogo više ukazati poštovanje nekome ko je priznao svoju grešku i preuzeo odgovornost.

Kako odgovoriti na sabotere? U praksi su saboteri zapravo retka pojava, ali svakako treba biti svestan toga da nikada nije moguće zadovoljiti sve učesnike u publici. Ukoliko, pak, naiđete na sabotera, pokušajte postavljanjem pitanja da saznate zašto vas napada. Kada dođete do zadovoljavajućeg odgovora, zahvalite se na uvidima i obećajte bolji nastup sledeći put. Još jedan način da odgovorite na sabotera je da ga zamolite da vam se pridruži na sceni i uključite ga u vaše izlaganje i napravite sa njim diskusiju na datu temu.

I za kraj, pre nego što počnete sa svojim izlaganjem, ponesite sa sobom čašu vode, duboko udahnite i započnite vaše predstavljanje sa osmehom na licu.

 

Autor teksta:

Predrag Filipović